Σελίδες

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Τι θα μπορούσε να γίνει στην "Fokas" για να μην χάσουν 400 άτομα την εργασία τους.



Όλοι οι Θεσσαλονικείς ήμασταν παρόντες στο κλείσιμο της επιχείρησης «Φωκάς» και στην απόλυση τουλάχιστον 400 υπαλλήλων της εταιρείας. Η εταιρεία Φωκάς εξ όσων λέγεται είχε πτωχεύσει εδώ και αρκετό καιρό και χρωστούσε στους υπαλλήλους της τουλάχιστον 6 μηνιάτικα και σε κάποια μονή της εκκλησίας τουλάχιστον 5.000.000 από ενοίκια. 


Αρχικά θα πρέπει να δεχτούμε ότι το κράτος δεν θα πρέπει να έχει ρατσιστική στάση και να υπερφορολογεί ορισμένους εισοδηματίες (χαράτσι, φόρος ακινήτων, φόρος κληρονομιάς, φόρος εισοδήματος, φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, δημοτικά τέλη) και άλλους εισοδηματίες (εκκλησία, ΚΙΣ, μονές, πολιτιστικούς συλλόγους) να τους αφήνει στο απυρόβλητο. 

Δεύτερον θα πρέπει να δεχτούμε ότι το όλο σύστημα (όχι μόνο το δικαστικό) στην Ελλάδα είναι καθυστερημένο. Δηλαδή ενώ στην Αυστραλία, στην Αγγλία και στην Δανία ο μισθός και το ενοίκιο  καταβάλλεται κάθε μια εβδομάδα και σε περίπτωση που δεν αποδοθεί εντός 2-3 εβδομάδων κινούνται οι διαδικασίες δικαστικής παρέμβασης(αυτό προστατεύει την τιμιότητα στις συναλλαγές) στην Ελλάδα παίρνει τουλάχιστον 4-6 μήνες για να πάει μια υπόθεση στα δικαστήρια και εν τω μεταξύ υπάλληλοι έχουν μείνει απλήρωτοι και όταν παίρνεται η απόφαση συνήθως είναι πολύ αργά και άνευ ουσίας για τους εργαζόμενους. 

Τρίτον δεν γίνεται κάποιο κόμμα με το έτσι θέλω να κλείνει μια επιχείρηση. Το ΚΚΕ με πανό και συνθήματα τις τελευταίες ημέρες τις επιχείρησης ήταν έξω από το μαγαζί και έκανε κατάληψη για την άδικη «απόλυση» κάποιων υπαλλήλων. Στο τέλος και αυτοί πιθανός δεν προσλήφθηκαν και οι υπόλοιποι απολύθηκαν. Αυτή η αντίδραση ξεφεύγει από τα όρια του συνδικαλισμού και πλέων αποτελεί επιθετικό όπλο κατά της επιχείρησης. 

Τώρα ποια θα μπορούσε να ήταν η λύση στην προκειμένη περίπτωση. Στην καπιταλιστική Αμερική όταν αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα με την GM (General Motors) η GM μηδένισε. Οι μέτοχοι διαγράφηκαν και όλη η GM έπαψε να υπάρχει. Τότε συστάθηκε μια νέα GM η οποία αναδιοργανώθηκε απο την παλαιά και  της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο άνηκε στο αμερικάνικο υπουργείο οικονομικών, σε ορισμένους  επενδυτές, στη καναδική κυβέρνηση και στους υπαλλήλους  (http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=1121383).  Από τότε η GM έχει έσοδα και δίνει μέρισμα στους μετόχους. 

Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και με την «Φωκάς», εάν υπήρχε το νομικό πλαίσιο και η θέληση, έτσι ώστε οι 400 υπάλληλοι να μην έχαναν την εργασία τους. Και ακόμα και το κράτος να μην ήθελε να αναλάβει μέτοχος, αρκετοί επιχειρηματίες της συμπρωτεύουσας θα ήθελαν να ήταν στην θέση του, με τους πρώην υπάλληλους αντί απολυμένους και στο ταμείο ανεργείας, τώρα συμμέτοχους στα κέρδη και στις αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου