Σελίδες

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Οικολογικό έγκλημα στην λίμνη Κορώνεια και ο φιλικος προς το περιβάλλον τρόπος επιλυσής του



Σήμερα η εικόνα που έχει η λίμνη του Λαγκαδά είναι κάπως έτσι. Τα πανέμορφα φλαμίνγκο που μετανάστευαν στις όχθες της για να απολαύσουν τον πλούσιο σε ψάρια βυθό της έχουν παραχωρήσει την θέση τους σε ένα νεκρό οικοσύστημα. Το οικολογικό έγκλημα που έχει συντελεστεί τόσα χρόνια στην λίμνη Κορώνεια έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του. 

Η αρχή ξεκίνησε όπως λένε οι κάτοικοι με την Εγνατία οδό. Πολύ μεγάλο μέρος του δρόμου λόγο κατασκευαστικής ατέλειας έπρεπε να ξηλωθεί και να ξαναφτιαχτεί. Τι ποιο εύκολο και βολικό από το να πεταχτεί όλο το κομμάτι της Εγνατίας μέσα στην λίμνη με τα μάτια της πολιτείας ερμητικά κλειστά. Αποτέλεσμα από 9 μέτρα ο βυθός της λίμνης να φτάσει στα 3. Το έργο υποβοήθησης της εκτροπής του ποταμού με υπογραφή της τότε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του ΥΠΕΧΟΔΕ που υπογράφηκε και εκτελέστηκε αργότερα  αντί να στρέφει το νερό προς την λίμνη Κορώνεια, στέλνει το νερό (όταν βρέχει αρκετά και φουσκώνει το ποτάμι) προς την λίμνη Βόλβη που επικοινωνεί με την θάλασσα. Κάποια έργα που λέγανε ότι θα κάνει ο Δήμος Λαγκαδά για  να φτάσει το βάθος της λίμνης στα 6 μέτρα έχουν μείνει στα λόγια.

Η αδιαφορία είναι αφελής υπόθεση. Γύρω γύρω στα μέρη που δεν φτάνουν οι εκβολές της λίμνης πλέων υπάρχουν οικίες και αγροκτήματα. Οι οικοπεδοφάγοι βρήκαν έφορο έδαφος για να κατασπαράξουν. Τι καλύτερο για αυτούς να αδειάσει τελείως η λίμνη και στην θέση της να υπάρξει καταπατημένη  καλλιεργήσιμη έκταση με παρθένο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα. Η κοντόφθαλμοι δεν σκέφτονται ότι :

Α) σήμερα υπάρχει νερό στο υπέδαφος και ποτίζουν τα χωράφια, αλλά σιγά σιγά το νερό μειώνεται.  Τι θα γίνει όταν στερέψει?

Β) πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν από τους ψαράδες? Το ψάρι λιπαριά που ζούσε εκεί και τώρα εάν συμβεί κάτι στην λίμνη Βόλβη θα εξαφανιστεί ?

Γ) Την λίμνη εκτός των ψαράδων, την χρησιμοποιούσαν και ναυταθλητικοί σύλλογοι. Εκεί έγινε και πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας. Σήμερα οι εγκαταστάσεις του εθνικού ναυταθλητικού κέντρου που εγκαινιάστηκε πριν από περίπου 15 χρόνια  χρησιμοποιούνται για εκτροφή κουνελιών από γεωργούς.
Το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο όπως είναι σήμερα
Δ)  όσον αφορά το θέαμα με τα πανέμορφα φλαμίνγκο που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες εσωτερικού και εξωτερικού, και διαφήμισης της περιοχής στο εξωτερικό ποσώς ενδιαφέρει τους τοπικούς άρχοντες, γιατί δεν μεταφράζεται σε εφήμερους ψήφους. 

Ποια θα είναι μια φιλική προς το περιβάλλον λύση : 

Άμεσο σκάψιμο για  βάθυνση της έκτασης της λίμνης που έχει απομείνει στα 20 μέτρα με 30 μέτρα ύστερα από μελέτη. 

Έπειτα ο ΓΟΕΒ ψάχνει να βρεί μέρος για δημιουργία δεξαμενής  αποθήκευσης του νερού του Αξιού για την Θεσσαλονίκη. Η μεταφορά με σωληνώσεις ή με κανάλια του νερού του Αξιού και πλήρωση της λίμνης, και η επικοινωνία του τρεχούμενου νερού της λίμνης με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης  θα μπορούσε να αποτελέσει μια οικονομική επιλογή και ταυτόχρονα φιλική προς το περιβάλλον απόφαση.  

Το αποτέλεσμα αυτής της πρότασης, εάν τεχνικά μπορεί να εκτελεστεί (δεν βλέπω προφανή λόγο μη εκτέλεσης αυτού του εγχειρήματος) είναι πολλαπλά:

·         Aπαλλαγή από τα προβλήματα υδροδότησης του νομού Θεσσαλονίκης
·        Aπόθεμα ύδατος για αντικατάσταση των ξερικών καλλιεργειών με ποτιστικές καλλιέργειες και δέντρα.
·         Επαναφορά του ναυταθλητισμού στην λίμνη με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
·         Δημιουργία θέσεων εργασίας για ψαράδες
·     Πιθανή δημιουργία φυκοκαλλιεργειας ή ιχθυοκαλλιέργειας (το  νερό του Αξιού είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά)
·         Πιθανός θα ξαναδούμε τα φλαμίνγκο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου