Σελίδες

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Διαχείριση πληροφοριών, εξερεύνηση του μυαλού, γνωστική μοντελοποίηση και νέες τεχνικές προπαγάνδας.

 

Άρθρο από το : NATHAN BEAUCHAMP-MUSTAFAGA (2023) Chinese Next-Generation Psychological Warfare:  The Military Applications of Emerging Technologies and Implications for the United States

Παρόλο που το άρθρο είναι για την Κίνα οι μέθοδοι και τα αποτελέσματα είναι ευρύτερα και μπορούν να έχουν εφαρμογή παντού. 

Η χειραγώγηση της πληροφορίας αποτελεί έναν από τους κλασικούς ψυχολογικούς τρόπους χειραγώγησης του πλήθους. Ελέγχοντας τις πληροφορίες που παίρνει ένα κοινό μπορείς να επηρεάσεις την συμπεριφορά του. Το 2001 στο άρθρο της ΑMS Sience of Military Strategy προέβλεψε ήδη ότι "ο εξοπλισμός και τα όργανα για τον ψυχολογικό πόλεμο γίνονται όλο και ποιο έξυπνα". Αν και αναφέρονταν στην τεχνολογία ρίψης προπαγανδιστικών εντύπων μέσω drone, οι σημερινές τεχνολογίες παρέχουν τεράστια ευελιξία σε μέσα.  

Έτσι όπως διαμορφώνεται η υψηλή στρατηγική της Κίνας μπορεί να βγεί το συμπέρασμα ότι υπάρχουν τρείς τάσεις. Η πρώτη είναι ο εναγκαλισμός με την χειραγώγηση των πληροφοριών, αντικείμενο που με την πρόοδο της τεχνολογίας και τα προγράμματα επεξεργασίας δεδομένων από τα σύννεφα πληροφοριών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γίνεται πολύ ποιο εύκολη υπόθεση. Η δεύτερη είναι μια ποιο τολμηρή κατεύθυνση με επίκεντρο τις αναδυόμενες τεχνολογίες με στόχο την πρόβλεψη ή με άλλο τρόπο την διαμόρφωση της λήψης αποφάσεων του αντιπάλου. Η Κίνα σε αυτήν την στρατηγική αποκτάει ολοένα και περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας πληροφοριών, τα οποία σε συνδυασμό με την μηχανική μάθηση, στοχεύει στην γνωστική μοντελοποίηση για την καλύτερη προσαρμογή του περιεχομένου του ψυχολογικού πολέμου.  Η τρίτη επιλογή είναι αυτή της αποτυχίας των αναδυόμενων τεχνολογιών και η διατήρηση του υπάρχοντος statuw quo στον ψυχολογικό πόλεμο. 

Σε έναν υποθετικό μελλοντικό ψυχολογικό πόλεμο επόμενης γενεάς, οι ικανότητες της Κίνας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δυναμική ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ λόγω ανταγωνισμού σε καιρό ειρήνης, κρίσης ή και σύγκρουσης με διάφορους τρόπους. Στην ειρήνη η χειραγώγηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιφέρουν διάφορα αποτέλεσμα όπως στον πόλεμο γνώμης, με σκοπό στην ποιο απτή τους μορφή να  παρενοχλήσουν τα αντίπαλα στρατεύματα (και άλλους) και να τα αποτρέψουν να δράσουν ή να τα τιμωρήσουν τον αντίπαλο.  Σε κρίση η αντίπαλη χώρα θα μπορούσε λανθασμένα να πιστέψει ότι θα μπορεί να διαχειριστεί τέλεια την δυναμική της κρίσης, εάν εφαρμόσει τεχνικές γνωστικής μοντελοποίησης έτσι ώστε να προβλέπει τις λήψεις αποφάσεων του αντιπάλου. Σε καιρό πολέμου η προοπτική βελτιωμένης χειραγώγησης πληροφοριών (πχ deepfakes) μέσω τεχνολογιών επεξεργασίας πληροφοριών δεν θα μπορούσε απλώς να υποβαθμίσει τη λήψη αποφάσεων της ηγεσίας του αντιπάλου, αλλά ομοίως να αξιοποιήθει και σε άλλους ψυχολογικούς στόχους όπως αποδυνάμωση της βούλησης των στρατευμάτων για αγώνα, υπονόμευση της δημόσιας υποστήριξης για τον πόλεμο και υπονόμευση της αντίπαλης κυβέρνησης σε κυβερνητικά πλαίσια. Σε αυτά τα πλαίσια η κινέζικη στρατιωτική μηχανή ψυχολογικού πολέμου είναι πολύ πιο πολύπλοκη και πολύμορφη από ότι είχε προηγουμένως κατανοηθεί. 

Αν και οι στόχοι του ψυχολογικού πολέμου είναι ίδιοι, αλλάζουν τα μέσα και υπάρχει ανάγκη για διαφορετικές επιχειρησιακές έννοιες. Δεύτερον ο ψυχολογικός πόλεμος είναι καθαρά πόλεμος πληροφορίας και επομένως χειραγώγησης των πληροφοριών και αντιλήψεων. Οι Κινέζοι δείχνουν αυξανόμενη έμφαση  σε δεδομένα πληροφόρησης, τα οποία καθοδηγούν την πληροφορία, και στην τεχνητή νοημοσύνη η οποία συνδυάζεται πολύ καλά με τους στόχους τους στον ψυχολογικό πόλεμο. Τρίτον ο πραγματικός αντίκτυπος της επόμενης γενιάς τεχνολογικών μέσων ψυχολογικού πολέμου μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικός από τις αξιώσεις του Πεκίνου, όσον αφορά την ικανότητα τους να δουλέψουν έτσι όπως προβλέπεται ή όταν ξεκινήσουν να δουλεύουν εάν θα επηρεάσει την αντίληψή τους ότι θα έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Εάν όντως επηρεάσει την αντίληψή τους ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αλλά τελικά δεν λειτουργήσουν τόσο αποδοτικά και ο αντίπαλος ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία δράσης, το Πεκίνο μπορεί να απαντήσει με απρόβλεπτους τρόπους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου