Σελίδες

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Οι καλές προθέσεις είναι υποχρεωτικό να έχουν ικανούς εκτελεστές και συνέχεια.

Η σημερινή κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια, έβγαλε από τον λήθαργο το μάθημα κολύμβησης στα σχολεία. Αναμφίβολα για τα ελληνικά δεδομένα ήταν ένα πρότυπο μάθημα και στην σύλληψη της ιδέας και στην εκτέλεση. Για να το επιτύχει το υπουργείο Παιδείας συνεργάστηκε με την γενική γραμματεία αθλητισμού, η οποία με την σειρά της συνεργάστηκε με την κολυμβητική ομοσπονδία Ελλάδος για να τρέξει το μάθημα.

Το μάθημα έχει και παιδαγωγικό ενδιαφέρον, αλλά έχει και εθνικό. Αρχικά τα παιδιά μαθαίνουν να κολυμπάνε και να βάζουν το κεφάλι τους μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να μην πνίγονται το καλοκαίρι στις θάλασσες. Έπειτα όταν θα μεγαλώσουν και ενώ γνωρίζουν βασική κολύμβηση μπορεί να σώσουν έναν συνάνθρωπό τους. Με αυτό τον τρόπο "διασφαλίζεται" κάπως ότι λιγότερος πλυθησμός θα έχει προβλήματα από σοβαρούς τραυματισμούς ή θανάτους, και θα έχει μια δεξιότητα που ίσως στο μέλλον να μπορεί να του εξασφαλίσει τα προς το ζην. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και για τις ένοπλες δυνάμεις. Ξεκινώντας και συνεχίζοντας αυτό το πρόγραμμα, τα στελέχη και οι κληρωτοί των ενόπλων δυνάμεων θα γνωρίζουν όλα κολύμβηση ( δεν θα ξεχάσω ότι όταν υπηρετούσα , μου είπε ένας συνάδελφος από Φλώρινα ότι μπαίνει μέχρι τα γόνατα μέσα στο νερό, και το είχα θεωρήσει ότι μου λέει ψέματα. Τελικά ο φόβος του για το υγρό στοιχείο ήταν πρωτόγνωρα μεγάλος για εμένα εκ Θεσσαλονίκης. Ο συνάδελφός ήταν από τους καλύτερους στρατιώτες , αλλά σε μια διάβαση ποταμού θα είχε τρομερό πρόβλημα). Επίσης αυξάνεται ο μέσος όρος ποιότητας ζωής για τους πολίτες. Εάν κάποιος πολίτης τραυματιστεί ή όταν φτάσει στην τρίτη ηλικία, η μοναδική άσκηση που μπορεί να κάνει με ασφάλεια είναι η κολύμβηση. Το να ξέρει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών κολύμβηση είναι ένα τεράστιο προσόν για αυτούς αλλά και για το κράτος.

Το μάθημα ξεκίνησε διστακτικά από πλευράς σχολείων, (έπρεπε να γίνουν αλλαγές  στο πρόγραμμα διδασκαλίας, υπήρχαν προβλήματα  στην μετακίνηση)  αλλά στην συνέχεια αγκαλιάστηκε ένθερμα από τα παιδιά, τους γονείς, τους καθηγητές και τέλος τους διευθυντές των σχολείων και έχει προχωρήσει με αρκετά μεγάλη επιτυχία εάν όχι σε όλες τις περιοχές , αλλά στις περισσότερες. 

Τα προβλήματα που στην αρχή είχαν δημιουργηθεί ήταν κυρίως με αυτά που είχαν να κάνουν με τις μετακινήσεις. Αυτά τα προβλήματα φαίνονται να λύνονται. Όμως υπάρχουν αλλά προβλήματα που ανακύπτουν. Αρχικά το μάθημα έχει μια επικινδυνότητα. Επειδή παρεμβάλλεται το υγρό στοιχείο, και οι γυμναστές είναι μέσα στο νερό με πολλά παιδιά, δεν μπορεί να το κάνει γυμναστής που δεν είναι εξειδικευμένος στην κολύμβηση και με εμπειρία. Το υπουργείο πρέπει να νομοθετήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, εάν θέλει το καλό των μαθητών και να μην υπάρξουν προβλήματα. Το επόμενο που θα πρέπει να γίνει από πλευράς του υπουργείου είναι να βγάλει πρόγραμμα μαθημάτων, δηλαδή το τι θα διδάσκονται τα παιδιά. Αυτό θα κάνει το μάθημα ποιο μόνιμο στους εκπαιδευτικούς και θα πιέσει έτσι ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί το φαινόμενο την μια χρονιά να ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο, την άλλη από τον Φεβρουάριο και την άλλη από τον Δεκέμβριο.

Η Τουρκία πρέπει να διαλυθεί
Η Ευρώπη πρέπει να καταστραφεί
Πρέπει να γίνει επανελληνοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου