Σελίδες

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Αντικατάσταση κάννης στα άρματα μάχης

Σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο ο Ελληνικός στρατός προχώρησε σε αντικατάσταση κάννης σε 2 άρματα μάχης leopard 2A4 και σε 2 leopard 2A6HEL, από 120 χιλιοστών σε 105 χιλιοστών. Σύμφωνα με το ΓΕΣ αυτό έγινε για εκπαιδευτικούς λόγους, γιατί υπάρχει πληθώρα βλημάτων των 105 χιλιοστών ενώ αντίθετα δεν υπάρχουν αρκετά βλήματα των 120 χιλιοστών. Οι κάννες των 105 χιλιοστών προήλθαν από τα αποσυρμένα άρματα μάχης που αντικαταστάθηκαν από τα καινούργια.

Όμως σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τα leopard 2A6 HEL , τα οποία αγοράστηκαν  καινούρια από  την Γερμανία και θεωρούνται από τα ποιο σύγχρονα  άρματα μάχης (και ειδικά το πυροβόλο επειδή είχε κάννη 1 περίπου μέτρο μεγαλύτερη από το κλασικό θεωρείται ότι είχε μεγαλύτερη διατρητική ικανότητα και 2000 μέτρα μεγαλύτερη εμβέλεια σε σχέση με το παραδοσιακό) , έχουν το εξής πρόβλημα: Για να παραδοθούν εγκαίρως και για να είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν χάλυβα για το πυροβόλο από αποσύρουμε άρματα μάχης, τον οποίον τον έλιωσαν για να φτιάξουν την κάννη. Όμως οι χάλυβες που χρησιμοποίησαν ήταν διαφορετικής ποιότητας και σκληρότητας, με αποτέλεσμα η κάννη των leopard 2HEL μετά την βολή να ρηγματώνει. Οι Γερμανοί ισχυρίστηκαν ότι αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό και δεν επιρρεάζει την διάρκεια ζωής της κάννης, το οποίο όμως σαν ισχυρισμός είναι τελείως μη λογικός.

Εν τέλει τα leopard 2HEL παραδόθηκαν στον Ελληνικό στρατό , μαζί με μεταχειρισμένα leopard 2A4. Λογικά τα μεταχειρισμένα leopard 2A4 δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα. Μαζί με τα άρματα αγοράστηκε και μέρος βλημάτων των 120 χιλιοστών, το οποίο όμως με τα βίας επαρκεί για τα υπάρχοντα πυροβόλα. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ισχυρίζεται το ΓΕΣ ότι έγινε η αντικατάσταση κάννης στα άρματα μάχης, για να μην καταναλώνονται τα υπερπολύτιμα πυρομαχικά στην εκπαίδευση.

Όμως ας δούμε λίγο τα ιστορικά δεδομένα. Στον πόλεμο της Κύπρου τα τουρκικά άρματα μάχης καταστρέφονταν από πυροβόλα άνευ οπισθοδρόμησης (ΠΑΟ) των 90 χιλιοστών . Διαμέτρημα πολύ μικρότερο από των 105 χιλιοστών που φέρουν τα άρματα μάχης προηγούμενης γενιάς. Στον πόλεμο του Ιράκ οι ιρακινή αντίσταση κατέστρεφε τα άρματα μάχης των Αμερικανών τα Μ-1 με RPG-7 . Τα άρματα μάχης Μ-1 μέχρι τότε θεωρούνταν από τα καλύτερα προστατευμένα άρματα μάχης των δυτικών και μακράν καλύτερα των σοβιετικών αρμάτων. Υπήρχε και μια περίπτωση που άρμα μάχης Μ-1 γλύτωσε από την καταστροφή, γιατί το RPG-7 διαπέρασε τελείως την θωράκιση του πύργου,  βγήκε από την άλλη μεριά, όπου έσκασε έξω από το άρμα. Τα βλήματα των 105 χιλιοστών έχουν καλύτερη διατρητική ικανότητα από τα RPG-7. Με βάση την λογική τα βλήματα των 105 χιλιοστών αρκούν για να διατρήσουν τα υπάρχοντα άρματα μάχης ακόμα και από την μπροστινή θωράκιση που είναι ποιο χοντρή. Το μόνο πρόβλημα που ίσως παρουσιαστεί είναι στην εμβέλεια του πυροβόλου των 105 χιλιοστών σε σχέση με το πυροβόλο των 120 χιλιοστών για τα διατρητικά βλήματα , το οποίο όμως εάν χρησιμοποιηθούν βλήματα HEAT πάλι δεν υφίσταται. Εν ολίγοις και χωρίς να είμαστε ειδήμονες ή να έχουμε κάνει μετρήσεις (άσε που οι μετρήσεις ακόμα και να υπήρχαν θα είχαν τροποποιηθεί  έτσι ώστε  να βολεύουν  τις  εταιρείες , γιατί μιλάμε  για πολλά  χρήματα ) τα βλήματα των 105 χιλιοστών μπορούν να κάνουν την δουλειά των 120 χιλιοστών ίσως με λίγο μικρότερη εμβέλεια.

Οπότε η λύση που μάλλον φαίνεται να έχει υιοθετήσει ο Ελληνικός Στρατός , δηλαδή της αντικατάστασης μέρους των προβληματικών καννών των 120 χιλιοστών με άλλες των 105 χιλιοστών με το πρόσχημα της εκπαίδευσης φαίνεται να κινήτε στην σωστή κατεύθυνση , και πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στους Έλληνες μηχανικούς, γιατί με πολύ μικρό κόστος σε σχέση με την αντικατάσταση των καννών των 120 χιλιοστών κατάφεραν να εξοπλίσουν εκ νέου τα υπερσύγχρονα και κυρίως πανάκριβα άρματα μάχης του ΕΣ.

Όμως να πούμε και κάποια άλλα πλεονεκτήματα της χρήσης του διαμετρήματος των 105 χιλιοστών σε σχέση με αυτό των 120. Αρχικά μπορούν να μεταφερθούν πολύ περισσότερα βλήματα μέσα στο άρμα. Μην περιμένει κανένας ότι σε πραγματικές συνθήκες πολέμου θα έχει το περιθώριο ένα άρμα μάχης να επανεφοδιαστεί εύκολα. Ο επανεφοδιασμός όταν γίνεται θα είναι μια πολύ σπάνια, δύσκολη και επικίνδυνη υπόθεση. Έπειτα για τους περισσότερους στόχους ένα ακριβό βλήμα των 120 χιλιοστών θα είναι πολύ. Επίσης το βλήμα των 105 είναι πολύ ελαφρύτερο των 120. Αυτό σημαίνει ότι το άρμα που είναι φορτωμένο με βλήματα των 105 θα είναι  ελαφρύτερο και γρηγορότερο από αυτό των 120. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε την πλήρη αντικατάσταση των πυροβόλων των 120 με αυτών των 105. Όμως για επιχειρησιακούς λόγους , αλλά και σαν ασφάλεια θα μπορούσε ο ΕΣ να εξετάσει την μερική αντικατάσταση των προβληματικών πυροβόλων των 120 με αυτά των 105 και κάποια πυροβόλα των 120 να τοποθετηθούν σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης για να αντικαταστήσουν τα πυροβόλα που πιθανότατα θα σκάσουν όταν βρεθούν σε πολεμικές συνθήκες. Οι "φίλοι" και "σύμμαχοι" Τούρκοι έπαθαν το ίδιο στα δικά τους Μ-60 που αντικατάστησαν την κάννη των 105 με την κάννη των 120.

Η Τουρκία πρέπει να διαλυθεί
Η Ευρώπη πρέπει να καταστραφεί
Πρέπει να γίνει επανελληνοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου