Σελίδες

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε.

Το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού των δασών της Ελλάδας και καταστροφής της φυσικής μας κληρονομιάς και της μητέρας φύσης, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα , αλλά με ένα οργανωμένο σχέδιο πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών.

Οι προτάσεις που θα γράφουν εδώ θα είναι ρηξικέλευθες και πιθανώς δεν εφαρμόζονται πουθενά, αλλά έχουν λογική βάση, είναι εφικτές και πιθανώς θα έχουν αποτέλεσμα.

Αρχικά δεν επιτρέπεται δάσος να υπάρχει δίχως να έχει αντιπυρικές ζώνες. Στην Θεσσαλονίκη μετά τις πυρκαγιές στο δάσος της Αφροδίτης (Σέιχ σου) έχει γεμίσει με αντιπυρικές ζώνες, πράγμα που σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε πυρκαγιά δεν θα κυνδηνεύει όλο το δάσος. Όμως αυτό μόνο του δεν φτάνει. Θα πρέπει σε συγκεκριμένες περιοχές που θα τις γνωρίζει η Πυροσβεστική υπηρεσία να υπάρχουν εστίες ανεφοδιασμού με νερό. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει είτε με γεώτρηση , είτε με υπόγεια δεξαμενή νερού η οποία θα γεμίζει από το νερό της βροχής.

Το επόμενο που πρέπει να γίνει είναι ανά πάσα στιγμή να μπορεί το δασαρχείο να επιτάσσει τρακτέρ για να ανακόπτει την φωτιά την ώρα και στην κατεύθυνση που κινήται. Επίσης πλέον η τεχνολογία κοπής δέντρων έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που υπάρχουν μηχανήματα που ακόμα και σε επικληνείς επιφάνειες μπορούν να κόψουν πάρα πολλά δέντρα και με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν τελείως την κίνηση της φωτιάς. Οι αντιπυρικές ζώνες όμως είναι καλύτερες. Απαράδεκτο όμως είναι να μην ξέρουν ή να μην χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες αλυσοπρίονο.

Σημαντικό είναι επίσης να αλλάξει ο νόμος. Δασική έκταση που καίγεται δεν μπορεί να γίνεται ούτε χώρος για βόσκηση αιγοπροβάτων ( με αυτόν τον τρόπο ποτέ δεν πρόκειται να ξαναγίνει δάσος , αφού τα αιγοπρόβατα τρώνε τα δέντρα όταν είναι μικρά.) Ούτε να επιτρέπεται στην καμένη έκταση να κατασκευάζονται οικίες η καταλύματα. Με αυτόν τον τρόπο εκτός από πράκτορες του εχθρού που βάζουν φωτιές , έχουμε και βλαμμένους ραγιάδες που βάζουν φωτιά προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την καμμένη έκταση κατά το δοκούν.

Αντίθετα εάν νοικιάζονταν  το δάσος σε κάποιον ιδιώτη , τότε το συμφέρον του ιδιώτη θα ήταν να μείνει το δάσος δάσος, για να μπορεί να το εκμεταλλεύεται. Ο ιδιώτης θα έπρεπε να έχει είτε πριστίριο και να επεξεργάζεται το ξύλο, είτε να πουλάει ξυλεία για καύσιμη ύλη σε οποιαδήποτε μορφή. Κατά αυτόν τον τρόπο ο ιδιώτης θα αναγκαζόταν από τον νόμο , για κάθε ένα δέντρο που κόβει στην θέση του να φυτεύει δύο. Έτσι σε κάθε απόπειρα εμπρησμού αυτός θα ήταν αντίθετος συνεχώς , γιατί θα είχε ανελληπεί συμφέρον. Αυτήν την στιγμή το δάσος από την στιγμή που καεί δεν έχει κανέναν σύμμαχο (εκτός από τα νεαρά ή τα παράνομα ζευγάρια), ενώ αντίθετα έχει πόλους εχθρούς από τη στιγμή που αποτελεί άβατο, κενό και απροστάτευτο χώρο για όποιον θέλει να επενδύσει.

Ο ιδιώτης θα πρέπει να διατηρεί φυτώριο , και για κάθε δέντρο που κόβει στην θέση του να φυτεύει αλλά δύο. Έτσι στο δάσος θα δημιουργηθούν εκτός από την αντιπυρικές ζώνες και ζώνες με μικρά δέντρα, στα οποία η φωτιά θα σβήνει ευκολότερα. Επίσης επειδή αναλογικά με σήμερα δεν θα υπάρχουν τόσα γερασμένα και ξερά δέντρα, η προσπάθεια κατάσβεσης λογικά θα είναι ευκολότερη.

Το επόμενο μέτρο που θα πρέπει να εφαρμοστεί, είναι να ξαναοριοθετηθούν οι περιοχές και να χωριστούν σε δασικές , λιβαδικές και αγροτικές. Κάτι τέτοιο είχε ξεκινήσει , αλλά σταμάτησε λόγο του ότι δεν μπορούσε να οριστεί οι λιβαδικές εκτάσεις σε ποια υπηρεσία θα ανοίκουν. Δασαρχείο ή υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης? Επειδή έπερναν περιοχές και από τους δύο , το θεώρησαν ότι μειώνουν την δύναμη των υπηρεσιών τους , άρα τα οφέλη τους, και για αυτό σταμάτησε. Όμως οι ενδιάμεσες εκτάσεις είναι οφελημοτερο να θεωρούνται λιβαδικές , να οριοθετηθούν και να επιτρέπεται η βόσκηση μόνο σε αυτές κατόπιν συμφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο περιοχές που σήμερα είναι με θάμνους, σε λίγα χρόνια θα αποκτήσουν δέντρα και θα γίνουν δάσος. Είναι έγκλημα προς την φύση ή αδιαφορία των υπηρεσιών για το φυσικό περιβάλλον και η φιλονικία τους εις βάρος της μητέρας όλων των ειδών.

Όλα τα παραπάνω , χωρίς τιμωρία των εμπρηστών δεν θα είχαν κανένα νόημα. Οι εμπρηστές πρέπει να τιμωρούνται σαν συνεργάτες του εχθρού και δη των Τούρκων και των Γερμανών. Δεν επιτρέπεται αυτήν την περίοδο που ζητάει η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί ( καλός ή κακός δεν εξετάζουμε σε αυτό το άρθρο) τους υδρογονάνθρακες της να μπαίνουν τόσες φωτιές.

Η Τουρκία πρέπει να καταστραφεί
Η Ευρώπη πρέπει να καταστραφεί
Πρέπει να γίνει Επανελληνοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου