Σελίδες

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Οδεύοντας προς ένα εθνικό μαχητικό!

Στην προηγούμενη ανάρτηση αναφέραμε το ότι θα μπορούσε να ζητήσει η Ελλάδα, στις διαπραγματεύσεις για το F-35 που προτίθεται να αγοράσει, την παραγωγή του F-16XL σαν Ελληνικό Εθνικό Μαχητικό. Το θέμα που προκύπτει, επειδή η Ελλάς λόγο γεωπολιτικών καταστάσεων δεν είναι ελεύθερο κράτος, εάν θα μας αφήσουν οι ξένοι και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, να αναπτύξουμε, κατασκευάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε Ελληνικό μαχητικό.





Στον ΙΕΡΑΚΣ Θεσσαλονίκης θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο στην περίοδο που διανύουμε είναι εφικτό, και δεν θα το υπονομεύσουν για τους εξής λόγους:

1ον Το F-16XL αρχικά είναι ένα αναπτυγμένο αεροσκάφος, εφόσον πάρα πολλά χρόνια πετάει και πειραματίζεται επάνω του η NASA, οπότε ζήτημα κόστους ανάπτυξης φακέλου πτήσης δεν υφίσταται (όπως πχ στο ιαπωνικό F-2 που ήταν ένα μεγαλύτερο, με μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα και ποίο ευέλικτο παράγωγο του F-16).



2ον Βοηθάει τις εξαγωγές των ΗΠΑ και πιθανώς την στρατηγική ασφαλείας τους. Χώρες όπως η Ταϊβάν θα το ήθελαν το αεροσκάφος, γιατί από πλευράς ασφαλείας της χώρας, χωρίς να είναι κάτι το φοβερό σε τεχνολογικό επίπεδο, θα γνώριζε η Κίνα ότι σε περίπτωση κρίσης  τα αεροσκάφη της Ταϊβάν μπορούν να φτάσουν μέχρι την Μογγολία. Το ίδιο και η Ινδία. Η Ινδία είναι μια αχανής χώρα. Σε αυτήν την αχανή χώρα το να έχεις ένα αεροσκάφος που σχετικά οικονομικά μπορεί να σου προσφέρει αεροπορική υπεροχή και ταυτόχρονα η εμβέλεια του καλύπτει τον αντίπαλό σου, το Πακιστάν, είναι πολύ μεγάλο προσόν.

3ον Βολεύει τις ΗΠΑ. Το F-35 δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα αεροσκάφη 3ης και 4ης γενιάς λόγο κόστους απόκτησης και χρήσης. Επίσης το F-35 δεν μπορεί να μπλέκεται σε κλειστές αερομαχίες επάνω από την Αλάσκα με τα σοβιετικά μαχητικά, γιατί αναγκαστικά θα «πρόδιδαν» το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του F-35 την τεχνολογία stealth. Αυτήν την στιγμή την δουλειά την κάνουν τα F-15 της USAF. Όμως τα F-16XL μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά πολύ οικονομικότερα. Επίσης με 2-3 μικρές αλλαγές (απολύτως εφικτές με την σημερινή τεχνολογία), το αεροσκάφος μπορεί να αποκτήσει χαρακτηριστικά stealth (όχι να είναι πλήρως stealth, πχ με την μετατροπή της αεροεισαγωγής, ή με διπλά κάθετα σταθερά σε σχήμα V) και επίσης να αποκτήσει υπερευελιξία (τηλεκατευθυνόμενη ώση). Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ίσως θα απαιτηθεί χρηματικό ποσό και να υπάρχει μια επικινδυνότητα στο εγχείρημα, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα έκδοση που μας καλύπτει.  Το αντίστοιχο προϊόν που υπάρχει και πιθανός υπό όρους μπορεί να αντικαταστήσει το F-16, είναι μια εξοπλισμένη έκδοση του T-7, η οποία όμως παρόλο που θα είναι οικονομικότερη του F-16 λογικά θα έχει αρκετά προβλήματα λόγο επιδόσεων και μεγέθους ραντάρ ίσως να μην μπορεί να χαρακτηριστεί μαχητικό, αλλά ελαφρύ μαχητικό. Όμως το αεροσκάφος Τ-7 σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορέσει να έχει την εμβέλεια του F-16XL, και σε πολλές περιπτώσει ο εναέριος ανεφοδιασμός δεν αποτελεί λύση.

4ον όλο και ποιο πολύ οι Έλληνες αρχίζουν να συνειδητοποιούν αυτό που γνώριζαν οι παππούδες τους, αλλά λόγο προπαγάνδας, το έχουν ξεχάσει. Ότι ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο εξ ανατολών, αλλά και εξ δυτικών και εξ βορείων. Στην τελευταία περίπτωση εάν για οποιονδήποτε λόγο εμπλακούμε με την Τουρκία σε μια κρίση, σίγουρα θα προσπαθήσει και η Ρωσία να το εκμεταλλευθεί, για να κάνει τον στρατηγικό της στόχο πραγματικότητα και να βγει στην Μεσόγειο.  Εμείς σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε τίποτα για να αμυνθούμε ενάντια στην Ρωσία. Η Ρωσία μπορεί να ανεφοδιάζει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, και εμείς δεν θα μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Τυχόν διάθεση του F-16XL θα έδινε την δυνατότητα στην Ελλάδα να μπορεί να ανακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Τουρκίας από τον Εύξεινο Πόντο.

5ον  δεξαμενές σκέψης των ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι οι βάσεις ή τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ πρέπει να βρίσκονται εκτός εμβέλειας του βεληνεκούς των βαλλιστικών πυραύλων των αντιπάλων τους. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει αεροσκάφος στις ΗΠΑ, εκτός από τα στρατηγικά βομβαρδιστικά και το F-15 που να μπορεί να επιχειρεί σε τόσο μεγάλες αποστάσεις. Αυτό είναι πρόβλημα για την αεροπορία, αλλά πολύ περισσότερο για το ναυτικό. Το F-16XL δεν λύνει το πρόβλημα του ναυτικού, αλλά για την αεροπορία των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική λύση.

6ον  Στην αγορά του αιώνα την προηγούμενη δεκαετία, λέγεται ότι το αεροσκάφος που είχε επιλεγεί από τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας ήταν το F-18L, μια έκδοση του F-18 για επιχειρήσεις από την ξηρά, που ήταν πολύ ανώτερη από το F-16 και το κλασικό F-18. Επίσης είχε προταθεί και παραγωγή του αεροσκάφους από την Ελλάδα. Όμως πολιτικές σκοπιμότητες της τότε εποχής, επέλεξαν να σπάσει η παραγγελία στο F-16 και το Mirage 2000. Σήμερα που οι επιχειρησιακές απαιτήσεις είναι ισχυρότερες από τις πολιτικές σκοπιμότητες, ίσως να είναι ευκαιρία να μπούμε δυναμικά στην παραγωγή αεροσκαφών.

7ον Σε περίπτωση που το επιθυμούν και τα δύο μέρη (Ελλάδα - ΗΠΑ) μπορεί το F-16 XL να εξελιχθεί. Δηλαδή :


Αντικατάσταση της αεροεισαγωγής με άλλη τύπου stealth 


Χρήση τηλεκατευθυνόμενης ώσης στο αεροσκάφος και πιθανή κατάργηση του κάθετου σταθερού, θα προσέδιδε φοβερές δυνατότητες ελιγμού στο μαχητικό, θα μείωνε το βάρος και θα αύξανε την ταχύτητα και την εμβέλεια του, και θα βελτιωνε τα χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (Stealth) του αεροσκάφους. Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση σίγουρα απαιτούνται χρήματα και ίσως και χρόνος, και ενέχει τον κίνδυνο αποτυχίας ή αύξησης του κόστους. Όμως δημιουργεί ένα μαχητικό ισως και καλύτερο από το F-35 και με κλάσμα του κόστους απόκτησης και χρήσης, και η τεχνολογία έχει ήδη μελετηθεί για το F-16.


Σύμμορφες δεξαμενές οπλισμού 
Μόνο που σε αυτήν την διαμόρφωση θα μπορεί να φέρει συνολικά το αεροσκάφος 2 πυραύλους (όχι σαν το F-15 που μπορεί να μεταφέρει 4) ή 4 βόμβες SDB των 150 κιλών. Αυτό δεν αποτελεί υποχρεωτικά πρόβλημα (βέβαια είναι εν μέρη), αφού σε αποστολές που θα είναι υποχρεωτικό να είναι stealth η διαμόρφωση του αεροσκάφους, θα επιχειρεί εναντίων συγκεκριμένων στόχων υψηλής αξίας (πχ ενός ραντάρ) όπου 1 πύραυλος ή μια βόμβα δεν θα χρειάζεται να καταστρέψει τελείως τον στόχο, απλά να τον δημιουργήσει τόσο πρόβλημα που να μην μπορεί να λειτουργήσει. 


Το τελικό σχέδιο του F-16X, που συνθέτει όλες τις τεχνολογίες που αναφέραμε. 



Η Τουρκία πρέπει να διαλυθεί
Η Ευρώπη πρέπει να καταστραφεί
Πρέπει να γίνει Επανελλήνιση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου