Σελίδες

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Ο εκσυγχρονισμός των Μ-110 είναι ποιο σημαντικός από όσο φαντάζεσαι.

 Τα Μ-110 είναι αυτοκινούμενα πυροβόλα διαμετρήματος 203χιλιοστών και τα 145 περίπου πυροβόλα που διαθέτει ο ΕΣ χρησιμοποιούνται στα νησιά. Το όχημα είναι κατασκευασμένο κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου και έχει αποσυρθεί από πολλές χώρες. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που το αξιοποιεί. 

Το κύριο μειονέκτημα του όπλου είναι η παλαιότητά του, η μικρή ταχύτητά του, ο μεγάλος χρόνος που χρειάζεται μέχρι να εκτελέσει βολή, το μικρό βεληνεκές δράσης του και το ότι για να λειτουργήσει χρειάζονται 13 άτομα. Βέβαια από τα 13 άτομα προσωπικό τα περισσότερα έχουν σαν ρόλο την μεταφορά των βλημάτων των 203 χιλιοστών το οποίο λόγο βάρους απαιτεί για το κάθε βλήμα 4 άτομα. Αυτός ήταν και ο κυρίως λόγος για τον οποίο αντικαταστάθηκαν τα πυροβόλα των 203 χιλιοστών με τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών. 

Όμως όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα η οποία έχει παρθεί από το βίντεο των δοκιμών της κάννης των 58 διαμετρημάτων των 155 χιλιοστών του προγράμματος ERCA (Extended Range Cannon Artillery), το όχημα το χρησιμοποίησαν στις ΗΠΑ για να εκτελέσουν τις δοκιμαστικές βολές με την κάννη ήταν το Μ-110. Η σημερινές κάννες των πυροβόλων του ΕΣ αλλά και των άλλων στρατών παγκοσμίως είναι 38 ή 48 διαμετρημάτων και δεν πετυχαίνουν τόσο μεγάλο βεληνεκές. 


Αυτό πιθανός έγινε για τον λόγο του ότι αυτά τα πυροβόλα μπορούν να αντέξουν την μεγαλύτερη ανάκρουση από την μακρύτερη κάννη και το μεγαλύτερο βάρος της, αφού έχουν κατασκευαστεί να αντέχουν την ανάκρουση και το βάρος της κάννης των 203 χιλιοστών η οποία είναι κατά πολύ βαρύτερη από την κάννη των 155 χιλιοστών. 

Με την κάννη των 58 διαμετρημάτων το πυροβόλο μπορεί να πετύχει εμβέλεια της τάξης των 38 χιλιομέτρων με τα απλά βλήματα και των 70 χιλιομέτρων με υποβοηθούμενα βλήματα, η οποία στο μέλλον με την βελτίωση των βλημάτων μπορεί να επεκταθεί και στα 100 χιλιόμετρα. Αυτό πρέπει να ενδιαφέρει πάρα πολύ τον ΕΣ, όσον αφορά το δόγμα του ισοδύναμου τετελεσμένου, αφού από τα νησιά μπορείς να πετύχει στόχους στην αντίπαλη ενδοχώρα, χωρίς να διακινδυνεύσεις πολύτιμο προσωπικό και έχοντας από τον καιρό της ειρήνης προκαθορισμένους στόχους.  

Μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για το καλό των Ελλήνων πολιτών της, θα παρακολουθούσε το πρόγραμμα και θα φρόντιζε με σχετικά μικρό ποσό να εκσυγχρονίσει τα πυροβόλα με κάννη των 155χιλιοστών στα 58 διαμετρήματα και πιθανώς νέο κινητήρα, καθώς και να φροντίζει να φτιάξει υπόγεια τούνελ ή τούνελ μέσα στα όρη των νησιών, έτσι ώστε τα πυροβόλα να κρύβονται, να βγαίνουν έξω,  να παίρνουν θέση, να πυροβολάνε και μετά να ξανακρύβονται. Κατ αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κανένα σχέδιο του αντιπάλου, αφού ότι και να κάνει, εάν αποκαλυφθεί (που λογικά μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων δεν μπορεί εύκολα να παραμείνει κρυφή) θα είναι κάτω από το βαρύ χέρι του πυροβολικού. Αντίθετα εάν προσπαθήσει να τα καταστρέψει, θα πρέπει ή να τα βρει ακάλυπτα ή να ισοπεδώσει το βουνό. Και τα δύο απαιτούν χρήση πλήθος αεροναυτικών δυνάμεων και αεροπορικής υπεροχής που δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει. 

Με τον εκσυγχρονισμό το όχημα θα χρειάζεται λιγότερο προσωπικό αφού το βλήμα των 155χιλιοστών είναι σαφώς μικρότερο των 203 χιλιοστών, και μεταφέρεται ποιο εύκολα. Επίσης θα πετύχει μεγαλύτερο ρυθμό βολής αφού οι προδιαγραφές της κάννης είναι 12 βλήματα το λεπτό σε αντίθεση με την κάννη των 203 χιλιοστών που είναι 1 βλήμα ανά 2 λεπτά. Τέλος με τον νεότερο και λογικά ισχυρότερο κινητήρα θα αποκτήσει και μεγαλύτερη ταχύτητα, η οποία μάλλον δεν είναι τόσο χρήσιμη όσο το να αυξηθεί η αξιοπιστία του οχήματος και μειωθεί το κόστος συντήρησης. 


Η Ευρώπη πρέπει να καταστραφεί 

Η Τουρκία πρέπει να διαλυθεί 

Πρέπει να γίνει Επανελληνοποίηση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου