Σελίδες

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Μια διαφορετική οπτική ενός θλιβερού γεγονότος

Ο τραγικός θάνατος ενός ομογενή χθες στην Αλβανία προκαλεί ποικίλες σκέψεις είτε πρόκειται για  μια εν  ψυχρό δολοφονία των Αλβανών πραιτωριανών, είτε για τραγικό αποτέλεσμα της προσπάθειας σύλληψης του.

Η Αλβανία έχει ζητήσει 3 φορές να ενωθεί με την Ελλάδα και τις τρεις φορές (πρώτα η Αυστροουγγαρία και τις άλλες δύο η Ιταλία) οι μεγάλες δυνάμεις δεν το επέτρεψαν.

Για να μην υπάρχουν καλές σχέσεις με τους γείτονες η βόρεια Ήπειρος δόθηκε στην Αλβανία, ενώ είχε αμιγώς ελληνικό πληθυσμό και αντίστοιχα το Κόσοβο δόθηκε στην Σερβία ενώ είχε αλβανικό πλυθησμό με σκοπό να λειτουργούν αυτές οι περιοχές σαν αγκάθια στις σχέσεις των δύο χωρών με την Αλβανία.

Αυτήν την στιγμή η Αλβανία συντηρείται οικονομικά από την Ιταλία και ελέγχεται από αυτήν μέσο της τοποθέτησης αχυρανθρώπων σε καίριες θέσεις.

Η Ιταλία σήμερα εκτός από το οικονομικό πρόβλημα έχει και ένα άλλο πολύ σοβαρότερο πρόβλημα το ότι η ελληνογενείς νότια Ιταλία θέλει να αποσχιστεί. Μετά τον β Παγκοσμίο πόλεμο είχε γίνει αντάρτικο, το όποιο καταπνίγηκε. Κατά την διάρκεια αυτού του αντάρτικου η Ελλάδα δεν βοήθησε ως όφειλε τα αδέλφια μας στην νότια Ιταλία, αλλά για να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι εκείνη την περίοδο η Ελλάς πολεμούσε για να μην απολέσει την Θράκη και την Μακεδονία.

Έχοντας όλα αυτά υπο όψη και θεωρώντας ότι έχει αλλάξει γεωπολιτικό συμφέρον η αστερόεσσα, μετά την επίλυση του θέματος του Κοσόβου, λογικά θα επακολουθήσει το θέμα με την βόρεια Ήπειρο. Αυτά τα θέματα συμφέρει τις ΗΠΑ να λυθούν γιατί στην μάχη της ενάντια στην Ρωσία θέλει στρατηγικό βάθος στις βάσεις της στην νότια Ευρώπη.

Υποθέτοντας ότι αυτά που αναφέρω είναι σωστά τότε πολύ πιθανό οι φίλοι μας οι Ιταλοί να ζητήσουν κροκοδείλια συγνώμη ( που έκαναν για να φαίνεται) και να υπονομεύσουν όσο περισσότερο μπορούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών.

Οπότε εάν είναι σωστός ο συλλογισμός μου τέτοια προβοκάτσια πιθανώς θα ξαναγίνει, αλλά υπεύθυνος θα είναι το ιταλικό κράτος. Ουσιαστικά έχουμε μια επανάληψη του  Β Παγκοσμίου πόλεμου σε άλλη μορφή, υβριδική και πολυεπίπεδη.

Η Τουρκία πρέπει να διαλυθεί
Η Ευρώπη πρέπει να καταστραφεί
Πρέπει να γίνει επανελληνοποίηση

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Στους βαλκανικούς πολέμους η Ελλάδα κέρδισε στον πόλεμο της Συρίας η Τουρκία όχι.

Η επέκταση της Ελλάδας από την Πελοπόννησο προς την Μακεδονία καθηστέρησε για 100 χρόνια λόγο του ότι την εμπόδιζαν οι μεγάλες δυνάμεις της τότε εποχής , που ήθελαν την Τουρκία ή οθωμανική αυτοκρατορία σαν παράγοντα που να μην επιτρέπει την έξοδο των Ρώσων στην Μεσόγειο και την επέκταση τους - ενδυνάμωση τους σε περιοχές της τότε καταρρέουσας οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτή η στρατηγική τους ονομάστηκε με δύο ονόματα σαν το "Μεγάλο παιχνίδι" ή σαν "Το ανατολικό ζήτημα".

Όμως μετά την κατάρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας το μικρό ελληνικό κράτος, που δεν το άφηναν να επεκταθεί, για κάποια στιγμή χρειάστηκε να πολεμήσει για τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, με σκοπό να μην αφήσει τον σύμμαχο της Ρωσίας την Βουλγαρία να βγει στην Μεσόγειο και έτσι η Ρωσία να μην αποκτήσει ναυτική βάση. Η Ελλάς πέτυχε το έργο που της είχαν αναθέσει με αντίπαλο όχι μόνο την Βουλγαρία που είχε τον ισχυρότερο στρατό της περιοχής, αλλά και ενυσχίσεις από την Ρωσία. Σε αυτήν την προσπάθεια της όμως απωλέσε την βόρεια Μακεδονία, περιοχή που ήταν καθαρά ελληνική.

Στα χρόνια που επακολούθησαν η Ελλάδα ξανά συγκρούστηκε με τον σλαβικό παράγοντα , που όμως είχε την κάλυψη της κουμουνιστηκής ιδεολογίας, και ξαναβγήκε νικήτρια.

Στην τωρινή περίπτωση της παντοδύναμης στην περιοχή Τουρκίας, η Τουρκία με την χρηματοοικονομική και στρατιωτικοπολιτική υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων, δεν μπόρεσε να κερδίσει στην Συρία η οποία δεν έχει σύγχρονα οπλικά συστήματα και ειδικά αεροπορία, και η οποία ναι μεν υποστηριζόταν από την Ρωσία, αλλά η Ρωσία σήμερα θεωρείται overstreched κράτος, δηλαδή κράτος το οποίο είναι υπερεξαπλωμένο για της δυνατότητες της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Ρωσία να αποκτήσει ναυτικές βάσεις στην περιοχή της Συρίας και με αυτόν τον τρόπο να έχει παρουσία στην Μεσόγειο. Αυτό επίσης δείχνει ότι αφενώς η Τουρκία συνεχίζει να είναι χαλαρή στρατιωτικά (όσο και εάν παρουσιάζουν το αντίθετο) και είναι αδύναμη για τον ρόλο που την προωθούν οι μεγάλες δυνάμεις της σημερινής εποχής, καθώς και το ότι ίσως να μην επιθυμεί να ταυτιστεί με τον ρόλο που της έχουν αναθέσει και που για αυτό την υποστηρίζουν οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Γι'αυτό τον λόγο με έκπληξη βλέπουμε μια στροφή της Τουρκίας που αποτελούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, στην πλευρά της εξυπηρέτησης των ρωσικών συμφερόντων.

Κάτι τέτοιο πρέπει σίγουρα να προβληματίσει τον δυτικό ισχυρό παράγοντα. Η επένδυση που είχε κάνει τόσα χρόνια με σκοπό να μην μπορέσει η Ρωσία να βγει στις θερμές θάλασσες της Μεσογείου πήγαν άκαρπες. Κατάφεραν να αποδυναμώσουν πάρα πολύ την Ελλάδα, για να προσφέρουν το σαρκίο της στην νικηφόρα Τουρκία , και τελικά τους βγήκε μια Τουρκία η οποία την μόνη επιτυχημένη επέμβαση που έκανε ήταν εναντίων των Κούρδων της περιοχής του Αφρίν που είχαν ελαφρά όπλα, όχι οργανομένες ένοπλες δυνάμεις και ήταν οι περισσότεροι γεωργοί.

Σήμερα κινούμαστε προς έναν πολυπολικό κόσμο , που μεγάλες δυνάμεις εκτός των ΗΠΑ θα είναι η Κίνα και ίσως η Ινδία και η Ρωσία. Οι επιλογές των μεγάλων δυτικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές , γιατί από αυτές θα εξαρτηθεί προς ποιες περιοχές θα είναι η ζώνες ευθύνης της κάθε μιας. Η Ελλάδα στην πρόσφατη ιστορία κερδίζει μάχες. Η Τουρκία στην πρόσφατη ιστορία χάνει μάχες.

Η Ευρώπη πρέπει να καταστραφεί
Η Τουρκία πρέπει να διαλυθεί
Πρέπει να γίνει επανελληνοποίηση

Πρέπει να αναστήσουμε την ελληνική κοσμοκρατορία για το καλό της ανθρωπότητας.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Θα πρέπει να ειμαστε έτοιμοι για το βίαιο Grexit

Η Ελλάς θα πρέπει να είναι έτοιμη μετά την Ιταλία να κάνει και αυτή το δικό της Grexit. Στο τέλος η Γερμανία θα είναι η μόνη που θα μείνει στο Ευρώ , μαζί με ένα πολύ στενό πυρήνα χωρών που ούτος η άλλος έχουν τα ίδια συμφέροντα.

Ένα όχι μόνο νομισματικό, αλλά και γεωπολιτικό grexit πρέπει να γίνει για πολλούς λόγους:

Αρχικά δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να ξεκινήσει η παραγωγή στην Ελλάδα εάν είμαστε όχι στο Ευρώ , αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν φτιάχτηκε η ΕΕ  φρόντισαν να την φτιάξουν δημοκρατικά , και επειδή οι βόρειες χώρες έχουν περισσότερο πλυθησμό και διαφορετικά συμφέροντα, από την Ελλάδα την υπερκέρασαν και την χρησιμοποιούν σαν εισαγωγέα για τα προϊόντα τους.

Επίσης το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ταυτίστηκε με το γερμανικό και δάνειζαν στην Ελλάδα χρήματα με εγγύηση του δημοσίου ενώ γνώριζαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση αυτά τα χρήματα να επιστραφούν. Τώρα ζητάνε να επιστραφούν αυτά τα χρήματα και με αυτά τα χρήματα θέλουν να σταθεροποιήσουν το γερμανικό τραπεζικό σύστημα που πάει προς διάλυση.

Ακόμα η Γερμανία έκανε την εξής ατιμία απέναντι στην Ελλάδα. Βοήθησε και , συνεχίζει να βοηθάει ακόμα και σήμερα, την Τουρκία με διάφορα προσχήματα. Η Τουρκία και στον Α και στον Β παγκόσμιο πόλεμο ήταν σύμμαχος με την Γερμανία. Αυτό η Γερμανία δεν το έχει ξεχάσει. Αυτήν την στιγμή η Γερμανία μπορεί να μην έχει στρατό , από την άλλη όμως η Τουρκία είναι πάνοπλη. Εάν δεν συμβεί γεωπολιτικό grexit η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί την Τουρκία , αλλά ούτε και να παράγει ανταγωνιστικά με αυτήν προϊόντα, με σκοπό αφενός να κερδίζει η Ελληνική οικονομία αφετέρου να ζημιώνεται η τουρκική. Πχ η Ελλάδα θα μπορούσε να  παράγει φουντούκια , ένα προϊόν που ευδοκιμεί σε Ελλάδα και Τουρκία και στο οποίο η Τουρκία έχει μονοπώλιο αφού η παραγωγή της καλύπτει το 80% της παγκόσμιας ζήτησης. Εάν η Ελλάδα καλλιεργούσε φουντούκια και θα είχε οικονομικό όφελος αλλά και θα περιόριζε και την οικονομική αλλά και την πολιτική επιρροή της γείτονος. Ένα άλλο σημείο που μας έκανε τεράστια ζημιά η ΕΕ είναι στην παραγωγή γάλακτος. Η Τουρκία φτιάχνει γιαούρτι που το ονομάζει Greek style yogurt και το εμπορεύεται στις ΗΠΑ. Λόγο μη επαρκής παραγωγής γάλακτος κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το κάνουν ελληνικές εταιρείες όπως και εταιρίες φέτας. Η έξοδος από την ΕΕ και η στοχευμένη παραγωγή τέτοιων προϊόντων που να απευθύνονται στην αμερικανική αγορά, θα έλυνε σχεδόν αυτόματα το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα, λόγο μεγέθους, αλλά θα είχε και σαν συνέπεια την μεταφορά της ανεργίας και της ένδειας στην γειτονική και εχθρικά προσκείμενη χώρα.

Τέλος η τελική προσπάθεια των Γερμανών να ενοποιήσουν την ΕΕ μέσω της ομογενοποίησης με τριτοκοσμικός ισλαμιστές υποκρύπτει και μια προσπάθεια των Τούρκων να επεκτείνουν τα πολιτιστικά τους σύνορα σε περιοχές που ουσιαστικά ποτέ δεν κατείχαν εξ ολοκλήρου. Δηλαδή μπορεί οι ίδιοι να είχαν καταλάβει την Ελλάδα επί οθωμανικής αυτοκρατορίας , αλλά ουδέποτε αποτελούσαν πλειοψηφία σε ελληνικές περιοχές. Σε αρκετές περιοχές απλά είχαν έναν τοποτηρητή και έτσι θεωρούνταν Οθωμανοί. Όμως τώρα με το να κάνουν εποικισμό δημιουργούν τεράστια προβλήματα τα οποία είναι μη αναστρέψιμα. Και δεν αλλάζουν τόσο οι πολιτιστικές συνήθειες τα ήθη και τα έθιμα (πολιτιστική αλλοίωση), αλλά ενδέχεται να γίνει και αλλαγή στο DNA από επιμιξίες.

Η Ευρώπη πρέπει να καταστραφεί
Η Τουρκία πρέπει να τριχοτομηθεί
Πρέπει να γίνει επανελληνοποίηση.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Οι ευκαιρίες εμφανίζονται λίγες φορές

Πολύς λόγος γίνεται σήμερα για το ότι στα επόμενα 5-10 χρόνια η πολεμική αεροπορία θα πρέπει να επιλέξει νέο μαχητικό αεροσκάφος για τα επόμενα 20-30 χρόνια.

Τα υποψήφια αεροσκάφη μπορεί να είναι το αμερικανικό F-15 X, το ευρωπαϊκό Eurofighter, το γαλλικό Rafale, το ρωσικό Su-35, το αμερικανικό F/A-18 E/F, το αμερικανικό F-35 και το επίσης F-16 V

Από αυτά τα αεροσκάφη το F-15 προσφέρει ένα πολύ καλό ραντάρ, μια πολύ μεγάλη εμβέλεια , το μεγαλύτερο οπλικό φορτίο, αλλά είναι πολύ ακριβό στην αγορά, στην χρήση και στην συντήρηση. Επίσης δεν προσφέρεται για συμπαραγωγή και δεν έχει χαρακτηριστικά stealth, πράγμα που σημαίνει ότι φαίνεται από μακριά.

Το Eurofighter ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από τα υπάρχοντα F-16 που έχουμε και ουσιαστικά αποτελεί μια ποιο ευέλικτη, ποιο γρήγορη και ποιο μεγάλη έκδοση μαχητικού 4ης γενεάς, αλλά με κόστος μαχητικού 5ης γενεάς. Το κόστος είναι δυσθεώρατο, δεν προσφέρει κάτι φοβερό και ίσως να είναι υποδεέστερο στα ηλεκτρονικά από την τελευταία έκδοση του F-16 V. Επίσης δεν προσφέρεται για παραγωγή από την Ελλάδα.

Το γαλλικό Rafale αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση από το Eurofighter με έμφαση στον βομβαρδισμό, έχει κάποια καλά χαρακτηριστικά στα ηλεκτρονικά του αλλά είναι πολύ ακριβό, έχει προβληματική υποστήριξη και επίσης ενώ έχει κάποια χαρακτηριστικά που μειώνουν το ίχνος του στα ραντάρ (μικρό RCS), δεν μπορεί να χαρακτηριστεί stealth, και δεν υπάρχει περίπτωση κατασκευής στην Ελλάδα.

Το ρωσικό Su-35 είναι ένα μεγάλο ευέλικτο αεροσκάφος με μεγάλη μεταφορική ικανότητα και μεγάλη εμβέλεια καθώς και με καλό ραντάρ. Όμως είναι ρωσικό, πρέπει να παραληφθούν με καινούρια όπλα που θα εκτοξεύσουν το κόστος, δεν συνεργάζεται με τα υπάρχοντα συστήματα, είναι προβληματικά στην συντήρηση και ίσως και σαν κατασκευή δεν είναι ότι καλύτερο εάν κρίνουμε από τις πολλές απώλειες λόγο ατυχημάτων στον πόλεμο στην Συρία. Επίσης δεν είναι stealth και έχει τεράστιο RCS .

Το F/A-18 E/F είναι μια καλή επιλογή, χωρίς να προσφέρει όμως κάτι πολύ φοβερό . Έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από το F-16 και σημαντικά καλύτερο ραντάρ. Έχει ισχυρότερους κινητήρες και μπορεί να αναρριχηθεί ευκολότερα, αλλά δεν είναι τόσο ευέλικτο στις μεγάλες ταχύτητες , αλλά ίσως είναι καλύτερο (λόγο μεγάλης πτέρυγας) όταν χαμηλώσουν οι ταχύτητες. Επίσης είναι σχετικά ποιο φθηνό από τις άλλες επιλογές και είναι φθηνό και στην συντήρηση. Εάν παραλειφθεί μαζί με μεταχειρισμένα F/A-18 ή με το UAV ανεφοδιασμού εν πτήση MQ-25 μπορεί άνετα να καλύψει και την Κύπρο από την Κρήτη, καθώς επίσης εάν ταυτόχρονα παραλειφθεί και η έκδοση ηλεκτρονικού πολέμου F/A-18 G θα είναι πραγματικά ένα μαχητικό που μπορεί να κάνει την διαφορά. Όμως δεν είναι stealth , δεν είναι σίγουρο ότι θα μας αποδεσμεύσουν όλες αυτές τις τεχνολογίες και πάλι λογικά δεν θα υπάρχει δυνατότητα συμπαραγωγής για την ελληνική πολεμική βιομηχανία.

Το αμερικανικό F-35 είναι ένα καλό stealth αεροσκάφος που όμως πάσχει από πολλά παιδικά προβλήματα και έχει τεράστιο κόστος. Το κόστος του παρόλο που δείχνει να μειώνεται, είναι υπέρογκο για την Ελλάδα τόσο στην αγορά όσο και στην χρήση. Επίσης στο περιβάλλον του Αιγαίου είναι αμφισβητούμενο κατά πόσο θα μπορεί να λειτουργήσει έτσι όπως παρουσιάζεται, λόγο αφενώς της υπερπληθόρας αισθητήρων (από τα πλάγια δεν έχει τόσο χαμηλό RCS) και αφετέρου λόγο της φτωχής ικανότητας ελιγμών. Όμως πολύ σημαντική είναι η ικανότητα (σε συγκεκριμένη έκδοση) κάθετης από και προσγείωσης, που όμως μειώνει πολύ την εμβέλεια και το οπλικό φορτίου του αεροσκάφους. Επίσης η συγκεκριμένη έκδοση είναι και η ποιο ακριβή έκδοση του αεροσκάφους. Τέλος η επιλογή αυτή πάλι δεν προσφέρει δυνατότητα μεταφοράς κατασκευαστικού έργου στην Ελλάδα.

Μια ρηξικέλευθη πρόταση για το νέο μαχητικό αεροσκάφος θα ήταν η εξής. Στο αμερικανικό πρόγραμμα του JSF ο χαμένος της υπόθεσης ήταν η εταιρία που βοήθησε στην εκλογή του νυν προέδρου των ΗΠΑ. Σαν ιδέα η πρόταση της boeing με το Χ-32 ήταν αρκετά ποιο ευφυής, εφόσων ήταν κατασκευασμένο το αεροσκάφος πάνω σε μια πτέρυγα τύπου Δ με το κάτω μέρος να μπορεί να αλλάξει κατόπιν απαιτήσεως της αποστολής. Το αεροσκάφος ήταν αρκετά άσχημο στην όψη , λόγο του ότι έπρεπε να πληρεί πολλά κριτήρια. Έχασε τον διαγωνισμό για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι στην έκδοση κάθετης από και προσγείωσης φαινόταν ότι το άλλο αεροσκάφος θα τα κατάφερνε καλύτερα και ο δεύτερος ήταν γιατί ενώ είχε ξεκινήσει με άλλα κριτήρια το πρόγραμμα , στην πορεία άλλαξαν οι προδιαγραφές και δεν προλάβαινε η εταιρεία να αλλάξει την σχεδίαση του αεροσκάφους.

Το αεροσκάφος όμως είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα πτητικών δοκιμών , είχε προσγειωθεί ομαλά ενώ κάποια στιγμή είχαν χαλάσει τα φρένα (πράγμα εξόχως σημαντικό για την ευστάθεια του αεροσκάφους), δεν είχε καθυστερήσεις και δεν είχε υπερβάσεις στην τιμή. Οι ίδιοι οι σχεδιαστές του αεροσκάφους είχαν προτείνει ότι εάν δεν υπήρχε η πρόβλεψη για αεροσκάφος κάθετης από και προσγείωσης θα μπορούσαν να είχαν φτιάξει μια πολύ ποιο καλή σχεδίαση. Επίσης η πτέρυγα τύπου Δ παρείχε χώρο για μεγαλύτερη μεταφορά καυσίμων, με αποτέλεσμα πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια, καθώς επίσης δεν είχε και τόσες γωνίες , με αποτέλεσμα πιθανότατα μικρότερο RCS στα πλάγια και άρα καλύτερα χαρακτηριστικά stealth.

Η Ελληνική πατριωτική κίνηση , θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με την διοίκηση της boeing και να προβούν σε μια από κοινού προσπάθεια αναβίωσης του μοντέλου, με διαφορετικές προδιαγραφές, για ένα μονοκινητήριο δελταπτέρυγο μαχητικό μακράς εμβέλειας με χαμηλό RCS (stealth), κλασικής από και προσγείωσης, με κινητήρα με ακροφύσια τηλεκατευθυνόμενης ώσης. Πιθανοτατα με ορισμένες σχεδιαστικές  αλλαγές, πχ η τοποθέτηση της αεροεισαγωγής πίσω από το cokpit στο επάνω μέρος του αεροσκάφους, που θα βελτιώνεται κατά πολύ τα χαρακτηριστικά stealth , θα μεγάλωνε τον κώνο του ραντάρ και θα βελτιώνεται την ευελιξία , καθώς επίσης και η τοποθέτηση του κινητήρα στο πίσω μέρος.  Κάτι τέτοιο θα είχε πολλές πιθανότητες επιτυχίας γιατί:

1) Ακόμα και εάν αποτύγχανε θα πίεζε ασφυκτικά την αντίπαλη εταιρεία να συμπιέσει το κόστος του μαχητικού F-35 και ίσως σαν αποζημίωση να προσφέρει μεταφορά τεχνολογίας και κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα.

2) Εάν πετύχαινε θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αεροσκάφος κοντύτερα στις ελληνικές προδιαγραφές, με πολύ μεγάλο κατασκευαστικό έργο στην Ελληνική πλευρά, με καλύτερα χαρακτηριστικά stealth, μεγαλύτερη εμβέλεια και ίσως και φθηνότερο από το F-35. Επίσης εκτός από την Ελλάδα σίγουρα θα ενδιαφερόταν και το αμερικανικό ναυτικό σαν λύση στην ανάπτυξη κινεζικών αντιπλοιϊκών πυραύλων με πολύ μεγάλη εμβέλεια. Εμβέλεια που το F-35C και το F/A-18 E/F δεν μπορούν να καλύψουν ακόμα και με την χρήση του UAV ιπτάμενου τάνκερ MQ-25.

3) Η boeing πιθανότατα θα συμφωνούσε σε ένα τέτοιο εγχείρημα , αφού η ίδια είχε προτείνει να σπάσει το πρόγραμμα και στις δύο εταιρείες, γιατί ήταν πολύ μεγάλο και μέχρι τότε αυτή ήταν η πάγια τακτική που χρησιμοποιούσε και το ναυτικό και η αεροπορία των ΗΠΑ.

4) Η νυν κυβέρνηση των ΗΠΑ λογικά θα συμφωνούσε, αφού κάτι τέτοιο ουσιαστικά την ισχυροποιεί, χωρίς να υπονομεύει το πρόγραμμα του F-35 που ουσιαστικά έχει φτάσει στο τέλος του.

Η Ευρώπη πρέπει να καταστραφεί
Η Τουρκία πρέπει να διαλυθεί
Πρέπει να γίνει επανελληνοποίηση